sty 21 2021

Babka cytrynowa


Komentarze: 0

CIASTO:

Margaryna – 25 dag

Żółtka – 5 szt

Białka – 5 szt

Cukier puder – 20  dag

Sok i skórka z cytryny

Mąka ziemniaczana – 25 dag

Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki

LUKIER:

Cukier puder –10 dag

Sok z cytryny –1-2 lyżki



Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.

Po przestudzeniu wyjąć z formy i  polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz