Babka cytrynowa
Komentarze: 0
CIASTO:
Margaryna – 25 dag
Żółtka – 5 szt
Białka – 5 szt
Cukier puder – 20 dag
Sok i skórka z cytryny
Mąka ziemniaczana – 25 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki
LUKIER:
Cukier puder –10 dag
Sok z cytryny –1-2 lyżki
Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.
Dodaj komentarz