Babka rumowa
Komentarze: 0
CIASTO:
Margaryna – 15 dag
Żółtka – 4 szt
Białka – 4 szt
Cukier puder –15 dag
Rum – 2 łyzki
Rodzynki –2 łyżki
Mąka ziemniaczana –5 dag
Mąka pszenna – 20 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
POLEWA:
Cukier puder –10 dag
Rum –1-2 lyżki
Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i rumu.
Dodaj komentarz