sty 21 2021

Babka z rodzynkami


Komentarze: 0

Babka z rodzynkami

Mąka pszenna  -25 dag

Mąka ziemniaczana – 12 dag

Kasza manna – 12 dag

Cukier – 15 dag

Margaryna – 10 dag

Jajka – 2 szt

Mleko – 1/2  szkl

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Aromat pomarańczowy

Rodzynki – 20 dag

Rum – 2 łyżki

Lukier-gotowy

 
 
 

Jajka utrzeć z cukrem  i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz