Ciasto piaskowe z jabłkami
Komentarze: 0
Mąka pszenna – 50 dag
Margaryna – 25 dag
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Cukier – 1,5 szkl
Mleko – ½ szkl
Sól – szczypta
Cukier waniliowy -2 łyżeczki
Jajka – 6 szt
Jabłka – 1 kg
Cynamon- 1 łyżeczka
Cukier puder
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie.
Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto.
Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz