lut 01 2021

Ciasto truskawkowe Marysi


Komentarze: 0

Ciasto truskawkowe Marysi

Ciasto truskawkowe Marysi

Ciasto truskawkowe Marysi

żółtka - 4 szt
białka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna - 1szkl
proszek do pieczenia - 1 szkl
truskawki -50 dag
galaretka czerwona - 2 op
śmietana 30% - 400 ml
śmietan - fix
 
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół.
Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta.
Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto.
Ponownie schłodzić w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz