Ciasto z dymką
Komentarze: 0
mąka pszenna - 30 dag
· cukier - 1 łyżka
· drożdże świeże- 3,5 dag
· olej - 4 łyżki
· cebula - 50 dag
· cebula dymka - 1 pęczek
· masło - 2 łyżki
· jajko - 1 szt
· sól
· pieprz
· kminek
· śmietana gęsta
· tłuszcz do formy
Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Do kubka wlać 150 ml ciepłej wody, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże, odstawić na chwilę na bok i jak zaczną pracować wlać delikatnie w dołek w mące. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić pokroić. Masło rozgrzać, dusić na nim cebulę na małym ogniu mieszając. Pod koniec duszenia dodać dymkę i razem wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można podać ze śmietaną.
Dodaj komentarz