lut 10 2021

Ślimaczki z rodzynkami


Komentarze: 0

Ślimaczki z rodzynkami

Mąka pszenna – 50 dag

Drożdże –3 dag

Jajko – 1 szt

Mleko- 1/4  litra

Cukier – 10 dag

Sól- ½ łyżeczki

Masło – 10 dag

Cukier waniliowy –1 łyżeczka
 

Do smarowania:

Masło – 5 dag

Do posypania:

Rodzynki – 15 dag

Dodatkowo:

Cukier puder

 

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać Rodzynkami.

Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.

Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.

Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz