Ślimaczki z rodzynkami
Komentarze: 0
Mąka pszenna – 50 dag
Drożdże –3 dag
Jajko – 1 szt
Mleko- 1/4 litra
Cukier – 10 dag
Sól- ½ łyżeczki
Masło – 10 dag
Cukier waniliowy –1 łyżeczka
Do smarowania:
Masło – 5 dag
Do posypania:
Rodzynki – 15 dag
Dodatkowo:
Cukier puder
Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać Rodzynkami.
Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem
Dodaj komentarz