Torcik truskawkowy
Komentarze: 0
Masa serowa:
serek homogenizowany 500 g
śmietana kremówka 30% 200 ml
żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore
cukier puder 1 łyżeczka
DODATKOWO:
śmietana 30% - 200 ml
truskawki - 70 dag
galaretka truskawkowa - 2 op
winogron
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie.
Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć,parę odłożyć a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.
Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany układamy .winogron.
Dodaj komentarz