Tort STO LAT
Komentarze: 0
BISZKOPT:
Jajka – 4 szt
Cukier – ¾ szkl
Cukier waniliowy -1 op
Sól- szczypta
Mąka pszenna – ¾ szkl
Mąka ziemniaczana – ¼ szkl
Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
KREM:
Jajka – 5 szt
Cukier – 1 szklanka
Margaryna – 200g
Masło prawdziwe – 400 g
Alkohol – 4-5 łyżek
DODATKOWO:
Koraliki cukiernicze
Barwnik spożywczy
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, piec 25 min w 175st C. Wystudzić.
KREM:
Jajka wbić do miski, postawić ją na garnku z wrzącą wodą i ubijać na pulchną masę dodając cukier, odstawić do przestygnięcia. W drugiej misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników. Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem.
Dodaj komentarz