Archiwum 20 stycznia 2021


sty 20 2021 Babeczki cytrynowe z kremem
Komentarze: 0

Babeczki cytrynowe z kremem1

Babeczki cytrynowe z kremem2

żółtka - 4 szt
białka - 4 szt
gorąca woda -30 ml
cukier -3/4 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
maka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
skórka otarta z cytryny

KREM:
budyń waniliowy - 2 op
mleko - 500 ml
cukier -1/2 szkl
masło - 250 g
cytryna  -2-3 łyżki
barwnik spożywczy żółty

Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić.
W tym czasie można zrobić krem:
budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka.
Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki.
Super smakują schłodzone

sty 20 2021 Miseczki z czekolady z bitą śmietaną
Komentarze: 0

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną1

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną2

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną3

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną4

czekolada deserowa - 100 g

czekolada mleczna - 100 g

śmietanka kremówka -250 ml

cukier puder- 3 łyżki

mleko - 4 -5 łyżek

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, gdy już będzie gładka i płynna wysmarować nią foremki silikonowe na babeczki , reszta która pozostanie można użyć do innych foremek,  schłodzić w lodówce, Gdy czekolada zastygnie w foremkach, delikatnie je wyjąć, śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i  wycisnąć do miseczek czekoladowych i ozdobić dowolnie..

sty 20 2021 Babeczki z masą śmietanowo - truskawkową...
Komentarze: 0

Babeczki z masą śmietanowo - truskawkową

Mąka pszenna – 2 szklanki
Cukier – ½ szklanki
Masło rozpuszczone – 8 łyżek
Jajko -1-2 szt
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Mleko zimne -3/4 szkl
Sól- szczypta
Śmietana 36% - 400ml
Cukier puder – 4 łyżki
Truskawki – 10-15 dag
 
Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką.
Ciasto wlewać do foremek i piec  ok. 20 min w temp 180st
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki.
sty 20 2021 Babeczki z masą makową
Komentarze: 0

Babeczki z masą makową1

Babeczki z masą makową2

mąka pszenna - 40 dag
margaryna- 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
żółtka - 2 szt
zimna woda - 2 łyżki
MASA:
masa makowa - 30 dag
orzechy włoskie - 1 łyżka
rodzynki - 3 łyżki
miód
1 łyżka
DO DEKORACJI:
czekolada mleczna  10 dag
cukier perlisty

Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym.

sty 20 2021 Babeczki - kopce kreta
Komentarze: 0

Babeczki - kopce kreta1

Babeczki - kopce kreta2

Babeczki - kopce kreta3

Babeczki - kopce kreta4

Mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
kakao ciemne - 3 łyżki
cukier - 1 szkl
mleko - 1 szkl
olej - 1 szkl
jajka - 2 szt
banany - 4 szt
śmietana kremówka - 500 g
śmietan - fix - 2 op
cukier puder - 3 łyżki
sok z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć.
Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut.
Upieczone wyjąć i przestudzić.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone ciasto pokruszyć na drobne.
banany obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany rozdzielic do babeczek. śmietanę ubić ze śmietan- fixem i cukrem pudrem, nałozyć po porcji do każdej babeczki i posypac pokruszonym ciastem.
Podawać schłodzone.