Archiwum styczeń 2021, strona 1


sty 21 2021 Babka dwukolorowa
Komentarze: 0

Babka dwukolorowa

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 250 g
masło 250 g
jajka 4 sztuki
mleko 1 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
cukier puder
 
 Żółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem kryształem, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto. Ciasto pieczemy 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
sty 21 2021 Kawowe w czekoladzie
Komentarze: 0

Kawowe w czekoladzie

Kawowe w czekoladzie

125 g  kostki margaryny
3-4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szklanka mocnej kawy
szczypta gałki muszkatołowej
tłuszcz i bułka tarta do formy
polewa czekoladowa
 
 Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę
sty 21 2021 Babka – zebra
Komentarze: 0

Babka – zebra

Jajka – 6 szt

Mąka pszenna – 2,5 szkl

Cukier – 1 szkl

Olej- ¾ szkl

Woda gazowana – ¾ szkl

Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki

Kakao słodkie – 3 łyżki

Mąka pszenna – 2 łyżki

Cukier puder

Tłuszcz

Bułka tarta

 

Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy.

Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników.

Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną.

Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą.

Wylewany ciasto na przemian do formy,  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny.

Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem.

sty 21 2021 Babka duo w polewie czekoladowej
Komentarze: 0

Babka duo w polewie czekoladowej

Babka duo w polewie czekoladowej

Mąka pszenna – 20 dag

Mąka ziemniaczana –20 dag

Masło – 20 dag

Cukru – 20 dag

Jajka -  4 szt

Proszek do pieczenia -  1 łyżeczka

Mleko – ¾ szklanki

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Kakao – 2  łyżki

Tłuszcz do formy

Bułka tarta do formy

Gotowa polewa czekoladowa
Kwiatki dekoracyjne  klik....

 


Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.

Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego.

Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC.

Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić kwiatkami

sty 21 2021 Babka cytrynowa
Komentarze: 0

CIASTO:

Margaryna – 25 dag

Żółtka – 5 szt

Białka – 5 szt

Cukier puder – 20  dag

Sok i skórka z cytryny

Mąka ziemniaczana – 25 dag

Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki

LUKIER:

Cukier puder –10 dag

Sok z cytryny –1-2 lyżki



Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.

Po przestudzeniu wyjąć z formy i  polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.