Archiwum styczeń 2021, strona 2


sty 21 2021 Babka z rodzynkami
Komentarze: 0

Babka z rodzynkami

Mąka pszenna  -25 dag

Mąka ziemniaczana – 12 dag

Kasza manna – 12 dag

Cukier – 15 dag

Margaryna – 10 dag

Jajka – 2 szt

Mleko – 1/2  szkl

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Aromat pomarańczowy

Rodzynki – 20 dag

Rum – 2 łyżki

Lukier-gotowy

 
 
 

Jajka utrzeć z cukrem  i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

sty 21 2021 Ciasto czekoladowe
Komentarze: 0

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

jajka - 4 szt
czekolada mleczna - 200 g
czekolada gorzka - 100 g
rodzynki - 200 g
margaryna - 250 g
cukier drobny - 200 g
mąka pszenna  - 170 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - szczypta
POLEWA:
śmietanka -50 ml
mleko - 50 ml
czekolada mleczna - 100 g
czekolada deserowa - 50 g
skórka pomarańczowa kandyz.

Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.
śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz.

sty 21 2021 Babka śmietankowa
Komentarze: 0

Babka śmietankowa

Babka śmietankowa

Mąka pszenna – 50 dag
Jajka – 4 szt
Cukier – 30 dag
Margaryna – 25 dag
Śmietanka 12% - 1 szklanka
Kakao – 2,5 łyżki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Aromat śmietankowy
Tarta bułka do formy
Tłuszcz do formy
Polewa czekoladowa gotowa
Rodzynki

Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć.
Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami

sty 21 2021 Babka Piegusek
Komentarze: 0

Babka Piegusek

Babka Piegusek

Jajka – 4 szt
Cukier – 1 szkl
Mak suchy – 1 szkl
Mąka krupczatka –2 szkl
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Margaryna stopiona – 1 szklanka
Dodatkowo:
Cukier puder
 
Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać mak, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie ale szybko wymieszać ze stopioną letnią margaryną i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej.
Piec w 180stC przez ok. 50 minut.
Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
sty 21 2021 Babka rumowa
Komentarze: 0

Babka rumowa

Babka rumowa

CIASTO:
Margaryna – 15 dag
Żółtka – 4 szt
Białka – 4 szt
Cukier puder –15  dag
Rum – 2 łyzki
Rodzynki –2 łyżki
Mąka ziemniaczana –5 dag
Mąka pszenna – 20 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
POLEWA:
Cukier puder –10 dag
Rum  –1-2 lyżki

 

Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.  Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i  polać glazurą utartą z cukru i rumu.