Komentarze: 0
porzeczki czarne – 1/2 kg
Piec ok. 50 minut w 180stC.
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
porzeczki czarne – 1/2 kg
Piec ok. 50 minut w 180stC.
ciasto francuskie - 1 płat
brzoskwinie z puszki
jajko
cukier puder
Płat ciasta francuskiego rozwinąć, przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, aż sie ładnie zrumienią. Gotowe posypać cukrem pudrem
CIASTO:
mąka pszenna - 500 dag
cukier - 1/3 szkl
masło - 200 g
żółtka - 4 szt
jajko -1szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
MASA:
jabłka 2,5 kg
galaretka w proszku 2 op
cynamon 1 łyżeczka
kasza manna 1 łyżka
LUKIER:
cukier puder - 1 szkl
woda letnia - 2 łyżki
Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz..
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.
Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać.