Najnowsze wpisy, strona 16


sty 20 2021 Babeczki piernikowe
Komentarze: 0

Babeczki piernikowe

mąka pszenna - 45 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier - 25 dag
przyprawa do piernika - 3 łyżki
kakao ciemne - 1,5  łyżki
jajka - 4 szt
mleko - 500ml
olej - 250 ml
powidła śliwkowe - 250 ml

do wysokiego naczynia wlać mleko, olej i dodać jajka, razem wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać teraz wszystko dokładnie łopatką, dodać powidła.
Ciasto przełóż łyżka do foremek (ja użyłam silikonowych) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180stC i piecz ok 20 minut

sty 20 2021 babeczki cytrynowe
Komentarze: 0

babeczki cytrynowe1

babeczki cytrynowe2

 

mąka pszenna-2,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
margaryna - 25 dag
cukier - 3/4 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
jajka- 6 szt
olej - 7 lyżek
skórka otarta z 1 cytryny
kisiel cytrynowy w proszku - 2 op
LUKIER:
cukier puder - 7 łyżek
sok z cytryny - 2 łyżki
gorąca woda - 1 łyżka

Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku.
Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły.
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika.
Pieczemy ok 20 minut.
Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

sty 20 2021 Babeczki waniliowe z kremem karpatkowym
Komentarze: 0

Babeczki waniliowe z kremem karpatkowym1

Babeczki waniliowe z kremem karpatkowym2

Babeczki:
mąka pszenna - 2 szkl
jajka - 3 szt
cukier - 1/2 szkl
mleko - 3/4 szkl
masło - 1/2 kostki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
sól - szczypta
Krem:
mleko - 2 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 1/2 szkl
margaryna - 1/3 kostki
mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło - 1/2 kostki


masło rozpuścić , mleko roztrzepać z jajkami, następnie wsypać mąkę, cukier,sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, na końcu wlewamy przestudzone - ale plynne masło i razem chwilke krótką miksujemy.

Nakładamy do papierowych foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stC  ok 25 minut.
po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
KREM
1,5 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj margarynę, cukier i doprowadź do zagotowania.
pozostałe mleko wymieszać z jajkami, mąką pszenna i ziemniaczaną i wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu energicznie mieszają ok 2 minut.
przestudzić.
masło zmiksować, dodawać po łyżce ugotowanej masy i miksować ja gładki krem.
Kremem ozdobić wystudzone dobrze babeczki, 
dowolnie ozdobić.