Najnowsze wpisy, strona 15


sty 20 2021 Babeczki z masą makową
Komentarze: 0

Babeczki z masą makową1

Babeczki z masą makową2

mąka pszenna - 40 dag
margaryna- 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
żółtka - 2 szt
zimna woda - 2 łyżki
MASA:
masa makowa - 30 dag
orzechy włoskie - 1 łyżka
rodzynki - 3 łyżki
miód
1 łyżka
DO DEKORACJI:
czekolada mleczna  10 dag
cukier perlisty

Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym.

sty 20 2021 Babeczki - kopce kreta
Komentarze: 0

Babeczki - kopce kreta1

Babeczki - kopce kreta2

Babeczki - kopce kreta3

Babeczki - kopce kreta4

Mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
kakao ciemne - 3 łyżki
cukier - 1 szkl
mleko - 1 szkl
olej - 1 szkl
jajka - 2 szt
banany - 4 szt
śmietana kremówka - 500 g
śmietan - fix - 2 op
cukier puder - 3 łyżki
sok z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć.
Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut.
Upieczone wyjąć i przestudzić.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone ciasto pokruszyć na drobne.
banany obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany rozdzielic do babeczek. śmietanę ubić ze śmietan- fixem i cukrem pudrem, nałozyć po porcji do każdej babeczki i posypac pokruszonym ciastem.
Podawać schłodzone.

sty 20 2021 Babeczki z truskawkami
Komentarze: 0

Babeczki z truskawkami1

Babeczki z truskawkami2

Babeczki z truskawkami3

mąka pszenna - 40 dag
margaryna- 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
żółtka - 2 szt
zimna woda - 2 łyżki
kakao - 2 łyżeczki
mleko - 1//2 litra
budyń czekoladowy - 1 op
cukier - 2 łyżeczki
truskawki
cukier perlisty

Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.


Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek.
Budyń ugotowań na mleku z dodatkiem cukru.
nakładać do upieczonych babeczek, na wierzchu położyć plasterki truskawek i posypać cukrem perlistym.

sty 20 2021 Babeczki kolorowe ze śmietaną
Komentarze: 0

Babeczki kolorowe ze śmietaną1

Babeczki kolorowe ze śmietaną2

Babeczki kolorowe ze śmietaną3

jajka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna - 1,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy - 2 łyżki
kisiel wiśniowy - 2 łyżki
kakao - 2 łyżeczki
sól - szczypta
tłuszcz do formy
mąka do formy
Śmietana kremówka 30%- 350 ml
cukier puder - 2 łyżki
perełki cukrowe

Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać.
Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto,tak by powstały trójkolorowe babeczki.
wstawić do piekarnika nagrzanego i upiec.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru,
Ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki, ja część z nich przekroiłam na pół.
Po wierzchu posypać perełkami cukrowymi.

sty 20 2021 Babeczki waniliowe z makiem
Komentarze: 0

Babeczki waniliowe z makiem1

Babeczki waniliowe z makiem2

mąka pszenna - 1,5 szkl
mak suchy - 3/4 szkl
cukier - 1/2 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
margaryna - 10 dag
mleko -1 szkl
jajko - 2 szt
aromat waniliowy
cukier puder

Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko.
Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak.
Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników.
Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ).
Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut.
Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.