Najnowsze wpisy, strona 1


lut 10 2021 Tort STO LAT
Komentarze: 0

Tort STO LAT

Tort STO LAT

BISZKOPT:
Jajka – 4 szt
Cukier – ¾ szkl
Cukier waniliowy -1 op
Sól- szczypta
Mąka pszenna – ¾ szkl
Mąka ziemniaczana – ¼ szkl
Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
KREM:
Jajka – 5 szt
Cukier – 1 szklanka
Margaryna – 200g
Masło prawdziwe – 400 g
Alkohol – 4-5 łyżek
DODATKOWO:
Koraliki cukiernicze
Barwnik spożywczy

 BISZKOPT:
 Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, piec  25 min w 175st C. Wystudzić.
KREM:
Jajka wbić do miski, postawić ją na garnku z wrzącą wodą i ubijać na pulchną masę dodając cukier, odstawić do przestygnięcia. W drugiej misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników. Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem.

kamila24 : : tort  
lut 10 2021 Tort weselny kokosowy
Komentarze: 0

Tort weselny kokosowy

Tort weselny kokosowy

Tort weselny kokosowy

Tort weselny kokosowy

BISZKOPT:
jajka - 10 szt
mąka pszenna - 1,5 szkl
mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
cukier - 1 szkl
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
woda gorąca - 1/4 szkl
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy

KREM:
mleko - 1,5 L
budyń śmietankowy - 3 op
masło - 600 g
alkohol
wiórki kokosowe
cukier - 3/4 szkl

DODATKOWO:
dżem wiśniowy
Rafaello
ozdoby z masy plastycznej KLIK

alkohol
cytryna
rodzynki w alkoholu 


BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
KREM:
Ugotować budyń i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie wsypujemy kokos, dolewamy alkohol i miksujemy razem.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, posypujemy rodzynkami i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i dekorujemy wg uznania

kamila24 : : tort  
lut 10 2021 Tort ajerkoniakowo -kokosowy
Komentarze: 0

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

BISZKOPT:
jajka - 5 szt
mąka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczki
woda gorąca - 1/5 szkl
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy

KREM:
mleko - 1 L
budyń śmietankowy - 3 op
masło - 450 g
ajerkoniak - 50 ml
wiórki kokosowe 200 g
cukier - 3/4 szkl

DODATKOWO:
dżem
ozdoby
alkohol
cytryna



BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
KREM:
Ugotować budyń i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4  a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem,  i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i  wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. dekorujemy wg uznania

kamila24 : : tort  
lut 10 2021 Torcik leśny mech
Komentarze: 0

Torcik leśny mech

CIASTO:
szpinak mrożony - 35 dag
 cukier - 20 dag
jajka - 4 szt
olej - 1 szkl
mąka pszenna - 1 szkl
mąka krupczatka - 1 szkl
proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki
KREM:
śmietana 36% - 500 ml
śmietan - fin - 3 szt
cukier puder - 3 łyżki
DODATKOWO:
owoc granatu

Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej.
Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą częśc ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
Na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastę oraz nasionami granatu.
Schładzamy ok 2 godz.

kamila24 : : tort  
lut 10 2021 Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami...
Komentarze: 0

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

jajka -10 szt
migdały zmielone - 20 dag
cukier - 10 dag
czekolada - 20 dag
śmietana kremówka - 500 ml
cukier puder - 10 dag
cukier waniliowy -1 op
żelatyna-2 łyżki
truskawki - 40 dag
listki melisy lub mięty

żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.
następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.
białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.
ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.
żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić ją i przestudzić.
Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.
ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl.
wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy...
odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

kamila24 : : tort