Najnowsze wpisy, strona 14


sty 21 2021 Babka z brzoskwiniami
Komentarze: 0

Babka z brzoskwiniami

jajka - 5 szt
cukier puder - 20 dag
cukier waniliowy - 1 op
mąka pszenna - 35 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżeczki
masło - 15 dag
mleko - 100 ml
brzoskwinie - 1 puszka
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Masło miękkie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać żółtka, utrzeć do połączenia się składników.
Dodać stopniowo przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszając dolewamy mleko stopniowo.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem delikatnie.
Połowe ciasta przekładamy do miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Osączone brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym ciastem.
Formę podłużną smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto jasne z brzoskwiniami i dodajemy na wierzch ciemne.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy ok 50 minut.

sty 21 2021 Babka stracciatella w polewie czekoladowej...
Komentarze: 0

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

mąka tortowa - 150 g
mąka krupczatka - 50 g
proszek do pieczenie 2,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
budyń śmietankowy - 2 op
margaryna - 200 g
cukier - 1 szkl
jajka - 7 szt
olej - 50 ml
wiórki czekoladowe - 80 g
gotowa polewa czekoladowa

Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas.
Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy.
Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia.
Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.

sty 20 2021 Babeczki cytrynowe z kremem
Komentarze: 0

Babeczki cytrynowe z kremem1

Babeczki cytrynowe z kremem2

żółtka - 4 szt
białka - 4 szt
gorąca woda -30 ml
cukier -3/4 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
maka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
skórka otarta z cytryny

KREM:
budyń waniliowy - 2 op
mleko - 500 ml
cukier -1/2 szkl
masło - 250 g
cytryna  -2-3 łyżki
barwnik spożywczy żółty

Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić.
W tym czasie można zrobić krem:
budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka.
Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki.
Super smakują schłodzone

sty 20 2021 Miseczki z czekolady z bitą śmietaną
Komentarze: 0

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną1

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną2

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną3

Miseczki z czekolady z bitą śmietaną4

czekolada deserowa - 100 g

czekolada mleczna - 100 g

śmietanka kremówka -250 ml

cukier puder- 3 łyżki

mleko - 4 -5 łyżek

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, gdy już będzie gładka i płynna wysmarować nią foremki silikonowe na babeczki , reszta która pozostanie można użyć do innych foremek,  schłodzić w lodówce, Gdy czekolada zastygnie w foremkach, delikatnie je wyjąć, śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i  wycisnąć do miseczek czekoladowych i ozdobić dowolnie..

sty 20 2021 Babeczki z masą śmietanowo - truskawkową...
Komentarze: 0

Babeczki z masą śmietanowo - truskawkową

Mąka pszenna – 2 szklanki
Cukier – ½ szklanki
Masło rozpuszczone – 8 łyżek
Jajko -1-2 szt
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Mleko zimne -3/4 szkl
Sól- szczypta
Śmietana 36% - 400ml
Cukier puder – 4 łyżki
Truskawki – 10-15 dag
 
Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką.
Ciasto wlewać do foremek i piec  ok. 20 min w temp 180st
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki.