Najnowsze wpisy, strona 2


lut 10 2021 Tarta z brukselką
Komentarze: 0

Tarta z brukselką

Tarta z brukselką

mąka 25 dag
jajka 4 szt
kremówka 4 łyżki
masło 12 dag
olej 2 łyż
mielone orzechy laskowe 5 dag
brukselka 80 dag
ser żółty 10 dag
cebula 4 szt
kwaśna śmietana 15 dag
musztarda 2 łyżeczki
płatki migdałów 5 dag
sól
pieprz
 
 Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm). Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami migdałów, piec 40 minut w temp 200 stc.
lut 10 2021 Ciasto kokosowe
Komentarze: 0

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

CIASTO:
mąka pszenna - 50 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka - 5 szt
cukier puder - 1/2 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło zimne - 25 dag
śmietana gęsta -1 łyżka
sól - szczypta
MASA KOKOSOWA:
białka - 5 szt
śmietana gęsta 18% - 1 Litr
wiórki kokosowe - 20 dag
cukier puder - 1/2 szkl
budyń śmietankowy w proszku - 2 op
mąka ziemniaczana- 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
dżem truskawkowy -1 słoiczek
sól - szczypta

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę  i szybko wyrobić kruche ciasto.
Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę.
Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier. i ubijać dalej.
Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), na ciasto wyłożyć dżem i równo go rosmarować po całości , następnie wyłożyć masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec 50-60 minut.

lut 10 2021 Piernik
Komentarze: 0

Piernik

jajka - 3 szt
margaryna - 25 dag
mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1/2 łyzeczki
miód - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
kakao - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
powidła sliwkowe - 1 sloik
DODATKOWO:
lukier

Margarynę wkladamy do garnka, dodajemy miód, przyprawe do piernika, kakao i powidła.
Wszystko razem powoli podgrzewamy mieszając, ale nie wolno zagotować, jak się wszystko rozpuści i połączy odstawiamy do przestugnięcia.
Mąkę przesiac z proszkiem oraz sodą.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli mase piernikową oraz mąkę z proszkiem i sodą, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy ok 60 minut w temp 170stC- do suchego patyczka.
wystudzone ciasto polewamy lukrem.

lut 10 2021 Makowiec kokosowy
Komentarze: 0

Makowiec kokosowy

masa makowa -1 puszka
bakalie - 1/2 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 1/2 szkl
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

białka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 15 dag

Biszkopty- do wyłożenia blachy


Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami.. Na końcu łączymy z ubitymi białkami.
Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową.
4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC.

lut 10 2021 Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami
Komentarze: 0

Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami

mak suchy - 200 g
jajka - 4 szt
cukier - 3/4 szkl
jabłka - 4 szt
kasza manna - 5 łyżek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
orzechy - 10 dag
rodzynki - 10 dag
skórka pomarańczowa - 10 dag
cukier puder

Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce.
Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.