Komentarze: 0
jajka 4 szt
kremówka 4 łyżki
masło 12 dag
olej 2 łyż
mielone orzechy laskowe 5 dag
brukselka 80 dag
ser żółty 10 dag
cebula 4 szt
kwaśna śmietana 15 dag
musztarda 2 łyżeczki
płatki migdałów 5 dag
sól
pieprz
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
CIASTO:
mąka pszenna - 50 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka - 5 szt
cukier puder - 1/2 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło zimne - 25 dag
śmietana gęsta -1 łyżka
sól - szczypta
MASA KOKOSOWA:
białka - 5 szt
śmietana gęsta 18% - 1 Litr
wiórki kokosowe - 20 dag
cukier puder - 1/2 szkl
budyń śmietankowy w proszku - 2 op
mąka ziemniaczana- 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
dżem truskawkowy -1 słoiczek
sól - szczypta
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto.
Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę.
Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier. i ubijać dalej.
Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), na ciasto wyłożyć dżem i równo go rosmarować po całości , następnie wyłożyć masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec 50-60 minut.
jajka - 3 szt
margaryna - 25 dag
mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1/2 łyzeczki
miód - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
kakao - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
powidła sliwkowe - 1 sloik
DODATKOWO:
lukier
Margarynę wkladamy do garnka, dodajemy miód, przyprawe do piernika, kakao i powidła.
Wszystko razem powoli podgrzewamy mieszając, ale nie wolno zagotować, jak się wszystko rozpuści i połączy odstawiamy do przestugnięcia.
Mąkę przesiac z proszkiem oraz sodą.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli mase piernikową oraz mąkę z proszkiem i sodą, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy ok 60 minut w temp 170stC- do suchego patyczka.
wystudzone ciasto polewamy lukrem.
masa makowa -1 puszka
bakalie - 1/2 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 1/2 szkl
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
białka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 15 dag
Biszkopty- do wyłożenia blachy
Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami.. Na końcu łączymy z ubitymi białkami.
Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową.
4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC.
mak suchy - 200 g
jajka - 4 szt
cukier - 3/4 szkl
jabłka - 4 szt
kasza manna - 5 łyżek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
orzechy - 10 dag
rodzynki - 10 dag
skórka pomarańczowa - 10 dag
cukier puder
Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce.
Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.