Najnowsze wpisy, strona 3


lut 10 2021 Ciasto z dymką
Komentarze: 0

Ciasto z dymką

mąka pszenna - 30 dag
· cukier - 1 łyżka
· drożdże świeże- 3,5 dag
· olej - 4 łyżki
· cebula - 50 dag
· cebula dymka - 1 pęczek
· masło - 2 łyżki
· jajko - 1 szt
· sól
· pieprz
· kminek
· śmietana gęsta
· tłuszcz do formy

Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Do kubka wlać 150 ml ciepłej wody, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże, odstawić na chwilę na bok i jak zaczną pracować wlać delikatnie w dołek w mące. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić pokroić. Masło rozgrzać, dusić na nim cebulę na małym ogniu mieszając. Pod koniec duszenia dodać dymkę i razem wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można podać ze śmietaną. 

lut 10 2021 Ciasto z kapusta i boczkiem
Komentarze: 0

Ciasto z kapusta i boczkiem

Ciasto z kapusta i boczkiem

 CIASTO:
Mąka pszenna – 2 szklanki
Drożdże – 3,5 dag
Cukier – 1 łyżka
Olej – 3 łyżki
Sól –1/4 łyżeczki
FARSZ:
Kapusta kiszona – 1 kg
Śmietana 18%- 1 szklanka
Jajka –3 szt
Boczek wędzony- 20 dag
Cebula –3 szt
Sól
Pieprz
Słodka papryka


 

Mąkę wsypać  do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 150 ml ciepłej wody, wlać do miski z mąką w to wgłębienie.. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze.
 
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Wyłożyć na ciasto, śmietanę wymieszać z jajkami i polać po cieście,  piec 30 min w 200st

lut 10 2021 Ślimaczki z cynamonem
Komentarze: 0

Ślimaczki z cynamonem

Mąka pszenna – 50 dag
Drożdże –3 dag
Jajko – 1 szt
Mleko-1/4 litra
Cukier – 10 dag
Sól- 1/2  łyżeczki
Masło – 10 dag
Cukier waniliowy –1 łyżeczka
 
Do smarowania:
Masło – 5 dag
Do posypania:
Cukier -  10 dag
Cynamon – 1,5 Łyżeczki
Dodatkowo:
Cukier puder





Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cynamonem z cukrem.
Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem
lut 10 2021 Ślimaczki z rodzynkami
Komentarze: 0

Ślimaczki z rodzynkami

Mąka pszenna – 50 dag

Drożdże –3 dag

Jajko – 1 szt

Mleko- 1/4  litra

Cukier – 10 dag

Sól- ½ łyżeczki

Masło – 10 dag

Cukier waniliowy –1 łyżeczka
 

Do smarowania:

Masło – 5 dag

Do posypania:

Rodzynki – 15 dag

Dodatkowo:

Cukier puder

 

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać Rodzynkami.

Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.

Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.

Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem

lut 10 2021 Placek drożdżowy ze śliwkami
Komentarze: 0

Placek drożdżowy ze śliwkami

CIASTO:
Mąka krupczatka – 3 szkl
Drożdże – 3 dag
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szkl
Jajka – 2 szt
Sól – szczypta
Margaryna – 13 dag
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
Śliwki – 50 dag
Cynamon – 1 łyżeczka



 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem
Obłożyć  połówkami śliwek układając przekrojoną strona do góry. Posypać Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.