Archiwum styczeń 2021, strona 6


sty 20 2021 Babeczki z truskawkami
Komentarze: 0

Babeczki z truskawkami1

Babeczki z truskawkami2

Babeczki z truskawkami3

mąka pszenna - 40 dag
margaryna- 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
żółtka - 2 szt
zimna woda - 2 łyżki
kakao - 2 łyżeczki
mleko - 1//2 litra
budyń czekoladowy - 1 op
cukier - 2 łyżeczki
truskawki
cukier perlisty

Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.


Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek.
Budyń ugotowań na mleku z dodatkiem cukru.
nakładać do upieczonych babeczek, na wierzchu położyć plasterki truskawek i posypać cukrem perlistym.

sty 20 2021 Babeczki kolorowe ze śmietaną
Komentarze: 0

Babeczki kolorowe ze śmietaną1

Babeczki kolorowe ze śmietaną2

Babeczki kolorowe ze śmietaną3

jajka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna - 1,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy - 2 łyżki
kisiel wiśniowy - 2 łyżki
kakao - 2 łyżeczki
sól - szczypta
tłuszcz do formy
mąka do formy
Śmietana kremówka 30%- 350 ml
cukier puder - 2 łyżki
perełki cukrowe

Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać.
Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto,tak by powstały trójkolorowe babeczki.
wstawić do piekarnika nagrzanego i upiec.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru,
Ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki, ja część z nich przekroiłam na pół.
Po wierzchu posypać perełkami cukrowymi.

sty 20 2021 Babeczki waniliowe z makiem
Komentarze: 0

Babeczki waniliowe z makiem1

Babeczki waniliowe z makiem2

mąka pszenna - 1,5 szkl
mak suchy - 3/4 szkl
cukier - 1/2 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
margaryna - 10 dag
mleko -1 szkl
jajko - 2 szt
aromat waniliowy
cukier puder

Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko.
Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak.
Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników.
Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ).
Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut.
Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

sty 20 2021 Babeczki piernikowe
Komentarze: 0

Babeczki piernikowe

mąka pszenna - 45 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier - 25 dag
przyprawa do piernika - 3 łyżki
kakao ciemne - 1,5  łyżki
jajka - 4 szt
mleko - 500ml
olej - 250 ml
powidła śliwkowe - 250 ml

do wysokiego naczynia wlać mleko, olej i dodać jajka, razem wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać teraz wszystko dokładnie łopatką, dodać powidła.
Ciasto przełóż łyżka do foremek (ja użyłam silikonowych) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180stC i piecz ok 20 minut

sty 20 2021 babeczki cytrynowe
Komentarze: 0

babeczki cytrynowe1

babeczki cytrynowe2

 

mąka pszenna-2,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
margaryna - 25 dag
cukier - 3/4 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
jajka- 6 szt
olej - 7 lyżek
skórka otarta z 1 cytryny
kisiel cytrynowy w proszku - 2 op
LUKIER:
cukier puder - 7 łyżek
sok z cytryny - 2 łyżki
gorąca woda - 1 łyżka

Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku.
Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły.
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika.
Pieczemy ok 20 minut.
Wystudzone babeczki smarujemy lukrem