Archiwum styczeń 2021, strona 3


sty 21 2021 Ciasto bananowe
Komentarze: 0

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Jajka – 2-3 szt
Banany – 4-5 sz
Mąka pszenna – 23 dag
Cukier puder – 20 dag
Masło -15 dag
Rodzynki – 5 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sól- szczypta
 
Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku.
sty 21 2021 Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem
Komentarze: 0

Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem

Mąka pszenna – 60 dag
Cukru – 10 dag
Olej – 1 łyżka
Jajka – 2  szt
Żółtka – 2 szt
Mleko – 1 szkl
Drożdże – 3 dag
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Sól- szczypta
Cukier puder
Tłuszcz do formy
Tarta bułka do formy
 
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10  dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i  cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
sty 21 2021 Babka makowa 2
Komentarze: 0

Babka makowa 2

Babka makowa 2a

mąka pszenna - 20 dag
mąka ziemniaczana- 20 dag
jajka - 4 szt
margaryna - 25 dag
cukier - 20 dag
mak - 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko - 1/3 szkl
polewa czekoladowa
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
płatki migdałowe
 
Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
sty 21 2021 Babka kefirowa
Komentarze: 0

Babka kefirowa

Babka kefirowa22

Mąka pszenna – 3 szkl
Mąka ziemniaczana -1 szkl
Jajka – 4 szt
Masło 25 dag
Cukier -1,5 szkl
Kefir – 1,5 szkl
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Sól – szczypta
Polewa czekoladowa
 
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski.
Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez ok. 60 minut w temp 180stC.
Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą
sty 21 2021 Babka marmurkowa Ani
Komentarze: 0

Babka marmurkowa Ani

Babka marmurkowa Ani2

mąka pszenna - 25 dag
margaryna -10 dag
cukier puder - 10 dag
cukier waniliowy
jajka - 2 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
kefir- 125 ml
kakao - 1 łyżka
tłuszcz do formy
tarta bułka do formy
 
margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą maślano- jajeczną, dodać mąkę, wymieszać łyżką.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej i formy, a resztę 1/3 wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch jasnego ciasto. Piec ok 40 min.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem