Archiwum styczeń 2021, strona 4


sty 21 2021 śmietankowa babka mocca
Komentarze: 0

śmietankowa babka mocca

śmietankowa babka mocca2

śmietankowa babka mocca3

masło - 25 dag
cukier - 25 dag
cukier waniliowy - 1 op
jajka - 4 szt
mąka pszenna - 50 dag
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
mleko 3,2% - 1/2 szkl
napar z kawy - 3-4 łyżki
śmietana kremówka - 40 dag
cukier puder - 4-5 łyżek
kakao - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
bułka- tarta do formy
ziarenka kawy w czekoladzie

Masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.
formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć do niej 2/3 ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.

sty 21 2021 Ciasto kakaowe na kefirze
Komentarze: 0

Ciasto kakaowe na kefirze

Ciasto kakaowe na kefirze2

kefir naturalny - 400 ml
jajka -2 szt
olej słonecznikowy - 1/2 szkl
cukier - 1 szklanka
mąka pszenna - 2 szklanki
soda - 2 łyżeczki
kakao -4 łyżeczki
dżem - 150 ml
orzechy posiekane - 1 garść
cukier puder

jajka wbić do miski, dodać kefir, olej, dżem i cukier, wszystko razem zmiksować.
Produkty suche: mąka, kakao i sodę połączyć i wymieszać razem, następnie dodać je do produktów mokrych stopniowo dosypując i miksując.
Na końcu miksowania dodać posiekane orzechy i wymieszać razem.
Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez ok 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z blachy i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

sty 21 2021 Duo babka
Komentarze: 0

Duo babka

Margaryna - 25 dag
jajka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna- 1 szkl
mąka ziemniaczana - 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 op
kakao - 2 łyżeczki
cukier puder

Margarynę stopić i wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli dosypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wlać przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko razem połączyć mikserem.
Ciasto podzielić mniej więcej na pół i do jednej części dodać kakao i razem wymieszać dobrze.
Foremkę keksową wykładamy papierem i przelewamy do niej najpierw ciemne a później jasne ciasto.
Wstawi piekarnika do 175stC i pieczemy ok 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

sty 21 2021 Babka z brzoskwiniami
Komentarze: 0

Babka z brzoskwiniami

jajka - 5 szt
cukier puder - 20 dag
cukier waniliowy - 1 op
mąka pszenna - 35 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżeczki
masło - 15 dag
mleko - 100 ml
brzoskwinie - 1 puszka
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Masło miękkie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać żółtka, utrzeć do połączenia się składników.
Dodać stopniowo przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszając dolewamy mleko stopniowo.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem delikatnie.
Połowe ciasta przekładamy do miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Osączone brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym ciastem.
Formę podłużną smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto jasne z brzoskwiniami i dodajemy na wierzch ciemne.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy ok 50 minut.

sty 21 2021 Babka stracciatella w polewie czekoladowej...
Komentarze: 0

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

mąka tortowa - 150 g
mąka krupczatka - 50 g
proszek do pieczenie 2,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
budyń śmietankowy - 2 op
margaryna - 200 g
cukier - 1 szkl
jajka - 7 szt
olej - 50 ml
wiórki czekoladowe - 80 g
gotowa polewa czekoladowa

Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas.
Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy.
Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia.
Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.