Najnowsze wpisy, strona 13


sty 21 2021 Babka kefirowa
Komentarze: 0

Babka kefirowa

Babka kefirowa22

Mąka pszenna – 3 szkl
Mąka ziemniaczana -1 szkl
Jajka – 4 szt
Masło 25 dag
Cukier -1,5 szkl
Kefir – 1,5 szkl
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Sól – szczypta
Polewa czekoladowa
 
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski.
Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez ok. 60 minut w temp 180stC.
Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą
sty 21 2021 Babka marmurkowa Ani
Komentarze: 0

Babka marmurkowa Ani

Babka marmurkowa Ani2

mąka pszenna - 25 dag
margaryna -10 dag
cukier puder - 10 dag
cukier waniliowy
jajka - 2 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
kefir- 125 ml
kakao - 1 łyżka
tłuszcz do formy
tarta bułka do formy
 
margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą maślano- jajeczną, dodać mąkę, wymieszać łyżką.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej i formy, a resztę 1/3 wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch jasnego ciasto. Piec ok 40 min.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
sty 21 2021 śmietankowa babka mocca
Komentarze: 0

śmietankowa babka mocca

śmietankowa babka mocca2

śmietankowa babka mocca3

masło - 25 dag
cukier - 25 dag
cukier waniliowy - 1 op
jajka - 4 szt
mąka pszenna - 50 dag
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
mleko 3,2% - 1/2 szkl
napar z kawy - 3-4 łyżki
śmietana kremówka - 40 dag
cukier puder - 4-5 łyżek
kakao - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
bułka- tarta do formy
ziarenka kawy w czekoladzie

Masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.
formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć do niej 2/3 ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.

sty 21 2021 Ciasto kakaowe na kefirze
Komentarze: 0

Ciasto kakaowe na kefirze

Ciasto kakaowe na kefirze2

kefir naturalny - 400 ml
jajka -2 szt
olej słonecznikowy - 1/2 szkl
cukier - 1 szklanka
mąka pszenna - 2 szklanki
soda - 2 łyżeczki
kakao -4 łyżeczki
dżem - 150 ml
orzechy posiekane - 1 garść
cukier puder

jajka wbić do miski, dodać kefir, olej, dżem i cukier, wszystko razem zmiksować.
Produkty suche: mąka, kakao i sodę połączyć i wymieszać razem, następnie dodać je do produktów mokrych stopniowo dosypując i miksując.
Na końcu miksowania dodać posiekane orzechy i wymieszać razem.
Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez ok 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z blachy i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

sty 21 2021 Duo babka
Komentarze: 0

Duo babka

Margaryna - 25 dag
jajka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna- 1 szkl
mąka ziemniaczana - 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 op
kakao - 2 łyżeczki
cukier puder

Margarynę stopić i wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli dosypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wlać przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko razem połączyć mikserem.
Ciasto podzielić mniej więcej na pół i do jednej części dodać kakao i razem wymieszać dobrze.
Foremkę keksową wykładamy papierem i przelewamy do niej najpierw ciemne a później jasne ciasto.
Wstawi piekarnika do 175stC i pieczemy ok 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.