Archiwum luty 2021, strona 4


lut 10 2021 Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem
Komentarze: 0

Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem

Mąka pszenna – 60 dag
Cukru – 10 dag
Olej – 1 łyżka
Jajka – 2  szt
Żółtka – 2 szt
Mleko – 1 szkl
Drożdże – 3 dag
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Sól- szczypta
Cukier puder
Tłuszcz do formy
Tarta bułka do formy
 
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10  dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i  cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.

 

Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
lut 10 2021 Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Komentarze: 0

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

mąka pszenna  -50 dag
drożdże -5 dag
mleko -250ml
cukier - 5 dag
margaryna - 5 dag
żółtka - 2 szt
sól
tłuszcz do formy
jajko do posmarowania ciasta
KRUSZONKA:
mąka pszenna - 6 dag
cukier - 6 dag
margaryna - 6 dag
 
cukier
cynamon
 
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.  Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok 25 minut.
KRUSZONKA: masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.
lut 09 2021 Róże z lukru plastycznego
Komentarze: 0

Róże z lukru plastycznego

 cukier puder 80 dag
· żelatyna spożywcza 3 łyzeczki
· glukoza w proszku 3 łyżeczki
· gorąca woda 50 ml
· barwnik spożywczy do ciast

 W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż sie wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski e, 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie sie ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki

lut 09 2021 kwiatki do dekoracji z masy plastycznej
Komentarze: 0

kwiatki do dekoracji z masy plastycznej

kwiatki do dekoracji z masy plastycznej

glukoza - 50 g
woda letnia 70 ml
żelatyna - 4 łyżeczki płaskie
cukier puder - 800 g
barwnik spożywczy

Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, cukier puder przesiać, podzielić na dwie części. Do żelatyny dodać glukozę w proszku wymieszać i delikatnie podgrzewając (nie dopuścić do gotowania!). Gdy składniki się dobrze rozpuszczą wlać do pierwszej części cukru pudru.i mieszać łyżką następnie wyrabiać ręką dosypując cukier z drugiej części tylko tyle ile masą wchłonie.Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Za pomocą wykrojnika i matrycy wycinać kwiatuszki i udekorować np niektóre barwnikiem spożywczym za pomocą pędzelka..

lut 09 2021 Dekoracje z masy plastycznej
Komentarze: 0

Dekoracje z masy plastycznej

Dekoracje z masy plastycznej

Dekoracje z masy plastycznej

glukoza - 100 g
woda letnia 70 ml
żelatyna - 4 łyżeczki płaskie
cukier puder - 800 g
barwnik spożywczy

Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, cukier puder przesiać, podzielić na dwie części. Do żelatyny dodać glukozę w proszku wymieszać i delikatnie podgrzewając (nie dopuścić do gotowania!). Gdy składniki się dobrze rozpuszczą wlać do pierwszej części cukru pudru.i mieszać łyżką następnie wyrabiać ręką dosypując cukier z drugiej części tylko tyle ile masą wchłonie.Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Dzielę ją teraz na odpowiednią ilość porcji i każdą porcję wyrabiam z barwinkiem spożywczym. Za pomocą wykrojników wycinać kwiatuszki, a listki wyciełam nożem..