Archiwum luty 2021, strona 7


lut 09 2021 Torcik truskawkowy
Komentarze: 0

Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

Masa serowa:
serek homogenizowany 500 g
śmietana kremówka 30% 200 ml
żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore
cukier puder 1 łyżeczka
DODATKOWO:
śmietana 30% - 200 ml
truskawki - 70 dag
galaretka truskawkowa - 2 op
winogron

  Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie.
Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć,parę odłożyć a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.
 Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki.
 Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany układamy .winogron.

lut 01 2021 Ciasto z czarną porzeczką
Komentarze: 0

Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

Jajka - 3 szt
cukier – 1,5 szkl
olej – 3/4  szkl
mleko –3/4  szkl
mąka pszenna – 3 szkl
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

porzeczki czarne – 1/2 kg

 

Jajka, cukier zmiksować, dodać olej mąkę z proszkiem i mleko, zmiksować na jednolitą masę.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto i posypać oczyszczoną i wypłukaną oraz odsączona czarną porzeczką.

Piec ok. 50 minut w 180stC.

lut 01 2021 Placek drożdżowy z jabłkami
Komentarze: 0

Placek drożdżowy z jabłkami

CIASTO:
Mąka krupczatka – 3 szkl
Drożdże – 3 dag
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szkl
Jajka – 3 szt
Sól – szczypta
Margaryna – 13 dag
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
Jabłka – 50 dag
Cynamon – 1 łyżeczka
DODATKOWO:
Cukier puder
 
 
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem
Obłożyć  jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki.
Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
lut 01 2021 Rogaliki francuskie z brzoskwiniami
Komentarze: 0

Rogaliki francuskie z brzoskwiniami

Rogaliki francuskie z brzoskwiniami

ciasto francuskie - 1 płat
brzoskwinie z puszki
jajko
cukier puder

Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, aż sie ładnie zrumienią. Gotowe posypać cukrem pudrem

lut 01 2021 Placek jabłkowy lukrowany
Komentarze: 0

Placek jabłkowy lukrowany

Placek jabłkowy lukrowany

CIASTO:
mąka pszenna - 500 dag
cukier - 1/3 szkl
masło - 200 g
żółtka - 4 szt
jajko -1szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
MASA:
jabłka 2,5 kg
galaretka w proszku 2 op
cynamon 1 łyżeczka
 kasza manna 1 łyżka
LUKIER:
cukier puder - 1 szkl
woda letnia - 2 łyżki

 Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz  proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz..
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.
 Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.
 Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać.