Archiwum luty 2021, strona 9


lut 01 2021 Ciasto truskawkowe Marysi
Komentarze: 0

Ciasto truskawkowe Marysi

Ciasto truskawkowe Marysi

Ciasto truskawkowe Marysi

żółtka - 4 szt
białka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna - 1szkl
proszek do pieczenia - 1 szkl
truskawki -50 dag
galaretka czerwona - 2 op
śmietana 30% - 400 ml
śmietan - fix
 
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół.
Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta.
Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto.
Ponownie schłodzić w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
lut 01 2021 Ciasto ze śliwkami
Komentarze: 0

ciasto ze sliwkami

Jajka - 4 szt
margaryna - 25 dag
cukier - 25 dag
mąka pszenna - 40 dag
mleko - 8 łyżek
sok z cytryny - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śliwki - 50 dag
cukier puder
cynamon

Margarynę ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po 1 żółtku, cały czas miksujemy.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z mlekiem dodajemy do masy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem.
śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry.
Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym zcynamonem.
Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 45 minut..
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.