Archiwum luty 2021, strona 8


lut 01 2021 Ciasto z truskawkami
Komentarze: 0

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

 

Mąka pszenna – 2 szkl
Jajka – 4 szt
Cukier- 1,5 szkl
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Margaryna – 25 dag
Śmietana 18% - 4 łyżki
Truskawki – 1 kg
Cukier puder
 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę cały czas ucierając. Na koniec dodajemy śmietanę.
Blachę smarujemy margaryną i przekładamy do niej ciasto.
Truskawki oczyszczone i umyte  układamy na cieście, delikatnie je wciskając.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w 180stC.
Upieczony wyjmujemy i jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem.
lut 01 2021 Ciasto piaskowe z jabłkami
Komentarze: 0

Ciasto piaskowe z jabłkami

Ciasto piaskowe z jabłkami

Mąka pszenna – 50 dag
Margaryna – 25 dag
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Cukier – 1,5 szkl
Mleko – ½ szkl
Sól – szczypta
Cukier waniliowy -2 łyżeczki
Jajka – 6 szt
Jabłka – 1 kg
Cynamon- 1 łyżeczka
Cukier puder
 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie.
Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto.
Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko  cynamonem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
lut 01 2021 Zebra z jabłkami
Komentarze: 0

Zebra z jabłkami

Zebra z jabłkami

jajek - 5 szt
cukier - 1 szkl
maka pszenna - 2,5 szkl
woda gazowana - 1 szkl
olej - 1 szkl
proszek do pieczenia - 2 lyżeczki
mąka pszenna - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
cukier puder
jabłka - 4 szt
tłuszcz i tarta bułka do formy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlawać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.
Piec ok 55 minut w temp 180stC.
upieczone posypać cukrem pudrem.

lut 01 2021 Ciasto jabłkowe z makiem
Komentarze: 0

Ciasto jabłkowe z makiem

Ciasto jabłkowe z makiem

 

mąka pszenna – 20 dag
mak mielony - 20 dag
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cukier puder – 20 dag
masło – 5 dag
jajka – 4 szt
jabłka – 40 dag
mleko – 200 ml
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa
 
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.
Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.
Piec 45 minut w 160stC.

 

Przestudzone ciasto polać polewą.
lut 01 2021 Ciasto budyniowo – brzoskwiniowe
Komentarze: 0

Ciasto budyniowo – brzoskwiniowe

herbatniki – 50 dag
budyń waniliowy – 2 opak
mleko 3,2% - 1 litr
cukier – 12 dag
brzoskwinie z puszki – 50 dag
polewa czekoladowa
 
Blachę wyłożyć papierem następnie ułożyć warstwę herbatników.
¾ mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty.
Połowę budyniu wlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami.
Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut.
Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. 
Można posypac dowolną posypką..