Archiwum luty 2021, strona 6


lut 09 2021 Sernik z kolorową galaretką
Komentarze: 0

Sernik z kolorową galaretką

Sernik z kolorową galaretką

· serek homogenizowany 500 g
· galaretka truskawkowa 1 szt
· galaretka cytrynowa 1 szt
· galaretka niebieska 1 szt
· śmietana kremówka 330 ml
· żelatyna fix deserowa 2 szt
· cukier waniliowy
· biszkopty okrągłe

 galaretkę niebieską i żółtą każdą osobno rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody i zostawić do stężenia.  Galaretki pokroić w  kostkę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml wrzątku, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cały czas miksując dodać porcjami twaróg i żelatynę przygotowaną wg opisu na opakowaniu. Dno wyłożyć biszkoptami, masę delikatnie wymieszać z pociętymi galaretkami i wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wylać zimna galaretkę na wierzch, wstawić do lodówki na parę godzin.

lut 09 2021 Sernik na zimno z kaczuszkami
Komentarze: 0

Sernik na zimno z kaczuszkami

Masa serowa:
· serek homogenizowany 500 g
· śmietana kremówka 30% 200 g
· biszkopty okrągłe
· żelatyna spożywcza 2 lyżeczki spore
· cukier puder 1 łyżeczka
DODATKOWO:
· galaretka niebieska 2 op
· pianki kaczuszki

 Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodac 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietane razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować i na koniec dodać żelatyne, wymieszać dokładnie. Masę serową wylac na biszkopty, wyrównac wstawić do lodówki, Galaretkę rozpuścic w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostydzić i lekko tęzęjącą wylac na sernik, udekorować piankami

lut 09 2021 Sernik z ananasem
Komentarze: 0

Sernik z ananasem

Sernik z ananasem

ser biały trzykrotnie mielony - 60 dag
masło- 15 dag
cukier - 15 dag
żółtka- 2 szt
białko - 1 szt
galaretka żółta - 1 op
galaretka zielona -2op
biszkopty
ananas w puszce

Masło utrzeć dobrze mikserem, dodać cukier oraz żółtka, miksując dalej dodac ser biały i ubitą z białka pianę.1 galaretka rozpuścić w 3/4  szkl wody, wystudzić i połączyć z masą serową. Drugą galaretkę rozpuścić w 500 ml wody  i odstawić do wystygnięcia.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, przełożyć masę serową. ułożyć ananasy i zalać tężejącą galaretką. schłodzić w lodówce.

lut 09 2021 Ciasto śmietankowo - arbuzowe
Komentarze: 0

Ciasto śmietankowo - arbuzowe

Ciasto śmietankowo - arbuzowe

Biszkopty - 1 paczka mała
mleko - 1 litr
budyń śmietankowy - 3 op
cukier - 3/4 szkl
masło - 250 g
arbuz bez skóry i pestek - 1,5  kg
woda - 220 g
cukier - 80 g
żelatyna - 30 g

formę wykładamy biszkoptami , mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobione budynie śmietankowe i gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia. odstawiamy do przestudzenia.
Gdy będzie zimny budyń, dodajemy go stopniowo po jednej łyżce do utartego masła. wykładamy na biszkopty.
Przygotowujemy Galaretkę z arbuzem.  Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, by napęczniała. Kawałki arbuza miksujemy w blenderze z cukrem.. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z odrobiną musu i łączymy z całością, chwilkę miksujemy razem i wylewamy galaretkę na masę śmietankową, chłodzimy w lodówce.

lut 09 2021 Ptasie mleczko brzoskwiniowe
Komentarze: 0

Ptasie mleczko brzoskwiniowe

Ptasie mleczko brzoskwiniowe

Ptasie mleczko brzoskwiniowe

Brzoskwinie w zalewie - 1 puszka duża
galaretka brzoskwiniowa - 4 szt
herbatniki
jogurt brzoskwiniowy - 300 ml

Brzoskwinie wyjmujemy  zalewy, 3 galaretki rozpuszczamy w 700 ml soku wymieszanego z woda przegotowaną i studzimy.
1 galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody .
formę wykładamy herbatnikami, układamy brzoskwinie, zalewamy odrobiną galaretki,
w wysokim naczyniu miksujemy tężejącą galaretkę z jogurtem, wylewamy do formy na herbatniki i brzoskwinie. Schładzamy w lodówce. Na wierzch wylewamy galaretkę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.