Archiwum luty 2021, strona 5


lut 09 2021 Pierniczki
Komentarze: 0

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

margaryna - 125 g
jajka - 3 szt
mąka pszenna - 500 g
miód - 1/2 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
cukier - 10 dag
kakao - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
proszek di pieczenia -  2,5 lyzeczki
ozdoby cukiernicze

Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i razem połączyć, pozostawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z wystudzona margaryną z miodem.. Następnie wsypać produkty sypkie i  wszystko razem wyrobić, przełożyć w torebkę foliowa, zawinąć i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć podzielić na kawałki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec ok 12 min w temp 175stC. Po wystudzeniu można ozdobić

lut 09 2021 Ciasteczka Pieczarki
Komentarze: 0

Ciasteczka Pieczarki

Ciasteczka Pieczarki

mąka kukurydziana - 2 szkl
mąka pszenna - 3 łyżki
masło -15 dag
jajko - 1 szt
cukier puder - 6 łyżek
sok z cytryny -2 łyżki
cukier waniliowy - 1 op
soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki
DODATKOWO
kakao ciemne
pusta butelka po napoju półlitrowym

Miękkie masło  wrzucić do miski, dodać cukier puder, wbić jajko, dodać cukier waniliowy i wszystko razem utrzeć mikserem.
Mąkę kukurydzianą oraz pszenną wymieszać razem i przesiać przez sitko razem z sodą oczyszczoną i dodać do masy maślanej, następnie dodać sok z cytryny i razem wszystko zagnieść.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną.
Szyjkę z butelki plastikowej  z półlitrowego napoju zanurzyć w kakao a następnie  wcisnąć w kulki ciasta, tak by powstały grzybki - pieczarki.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut

lut 09 2021 Oponki z nutą cynamonu
Komentarze: 0

Oponki z nutą cynamonu

jajka – 4 szt
cukier – 10 dag
mleko ciepłe – 300 ml
drożdże świeże – 3 dag
mąka pszenna – 65 dag
margaryna roztopiona – 3 łyżki
sól – ½ łyżeczki
DODATKOWO:
masło – 10 dag
drobny cukier – 25 dag
mielony cynamon – 1 łyżka
 
Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut.
Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm.
Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki.
Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor.
Masło roztopić i posmarować nim oponki.
Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce.
Podawać ostudzone.
lut 09 2021 Bajaderki mini w posypce
Komentarze: 0

Bajaderki mini w posypce

Bajaderki mini w posypce

biszkopty - 20 dag
cukier puder - 10 dag
mleko - 150 ml
rodzynki - 5 dag
kakao -2 łyżki
masło - 5 dag
rum - 1 kieliszek
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
posypka - kolorowe perełki

Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć.
Biszkopty bardzo drobno pokruszyć, połączyć z cukrem pudrem oraz kakao, następnie dodać rozpuszczone masło, mleko i  rum.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą gęstą masę, teraz dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
Z masy formujemy malutkie luki w dłoniach i zanurzamy w rozpuszczonej polewie czekoladowej oraz obtaczamy w kokosie i perełkach.
Podawać schłodzone.

lut 09 2021 Sernik z truskawkami
Komentarze: 0

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

 paczka biszkoptów
500g truskawek
250 g śmietany słodkiej 30%
500g twarogu sernikowego
śmietan-fix
2,5 łyżki żelatyny
galaretka truskawkowa
50 g cukru
 
 Tortownice wyłożyć biszkoptami, truskawki oczyścić i opłukać. Galaretke rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ser zmiksować z cukrem, dodać ochłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody). ubijamy śmietanę z śmietan -fixem i łączymy z serem juz za pomocą drewnianej łyżki. wykładamy pół masy sernikowej na biszkopty, układamy czesc tryskawek, zalewamy 5 lyżkami galaretki i na chwile wstawiamy do lodówki (do ścięcia sie galaretki), następnie wykładamy resztę masy serowej. na wierzchu układamy połówki truskawek, zalewamy galaretką. wstawiamy do lodówki na ok 1,5-2 godz. gotowe ciasto dekorujemy np śmietaną