Najnowsze wpisy, strona 10


sty 22 2021 Zebra z kremem karpatkowym
Komentarze: 0

Zebra z kremem karpatkowym

Zebra z kremem karpatkowym

Zebra z kremem karpatkowym

CIASTO:
jajek - 5 szt
cukier - 1 szkl
maka pszenna - 2,5 szkl
woda gazowana - 1 szkl
olej - 1 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
cukier puder
tłuszcz i tarta bułka do formy
KREM:
masło - 50 dag
cukier - 1,5 szkl
mleko - 1 litr
budyń waniliowy- 3 op
perełki

 

CIASTO:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne.
Piec ok 55 minut w temp 180stC.

 
KREM:
600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym 400 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowym, dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć.
 
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
sty 22 2021 Ciasto Krówka
Komentarze: 0

Ciasto Krówka

Ciasto:
· jajka 4 szt
· mąka pszenna 3/4 szkl
· budyń toffi 1 op
· kakao 0,5 łyżki
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· cukier 3/4 szkl
· sól
Poncz:
· woda 1/2 szkl
· cukier 1 łyżeczka
· kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa:
· śmietana kremówka 350 ml
· cukier puder 2 łyżki
· śmietan-fix 1 op
Dekoracja
· masa kajmakowa 1 op
· perełki czekoladowe
 
 Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz.
sty 21 2021 Babka dwukolorowa
Komentarze: 0

Babka dwukolorowa

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 250 g
masło 250 g
jajka 4 sztuki
mleko 1 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
cukier puder
 
 Żółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem kryształem, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto. Ciasto pieczemy 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
sty 21 2021 Kawowe w czekoladzie
Komentarze: 0

Kawowe w czekoladzie

Kawowe w czekoladzie

125 g  kostki margaryny
3-4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szklanka mocnej kawy
szczypta gałki muszkatołowej
tłuszcz i bułka tarta do formy
polewa czekoladowa
 
 Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę
sty 21 2021 Babka – zebra
Komentarze: 0

Babka – zebra

Jajka – 6 szt

Mąka pszenna – 2,5 szkl

Cukier – 1 szkl

Olej- ¾ szkl

Woda gazowana – ¾ szkl

Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki

Kakao słodkie – 3 łyżki

Mąka pszenna – 2 łyżki

Cukier puder

Tłuszcz

Bułka tarta

 

Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy.

Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników.

Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną.

Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą.

Wylewany ciasto na przemian do formy,  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny.

Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem.