Najnowsze wpisy, strona 12


sty 21 2021 Babka Piegusek
Komentarze: 0

Babka Piegusek

Babka Piegusek

Jajka – 4 szt
Cukier – 1 szkl
Mak suchy – 1 szkl
Mąka krupczatka –2 szkl
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Margaryna stopiona – 1 szklanka
Dodatkowo:
Cukier puder
 
Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać mak, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie ale szybko wymieszać ze stopioną letnią margaryną i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej.
Piec w 180stC przez ok. 50 minut.
Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
sty 21 2021 Babka rumowa
Komentarze: 0

Babka rumowa

Babka rumowa

CIASTO:
Margaryna – 15 dag
Żółtka – 4 szt
Białka – 4 szt
Cukier puder –15  dag
Rum – 2 łyzki
Rodzynki –2 łyżki
Mąka ziemniaczana –5 dag
Mąka pszenna – 20 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
POLEWA:
Cukier puder –10 dag
Rum  –1-2 lyżki

 

Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.  Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i  polać glazurą utartą z cukru i rumu.
sty 21 2021 Ciasto bananowe
Komentarze: 0

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Jajka – 2-3 szt
Banany – 4-5 sz
Mąka pszenna – 23 dag
Cukier puder – 20 dag
Masło -15 dag
Rodzynki – 5 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sól- szczypta
 
Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku.
sty 21 2021 Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem
Komentarze: 0

Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem

Mąka pszenna – 60 dag
Cukru – 10 dag
Olej – 1 łyżka
Jajka – 2  szt
Żółtka – 2 szt
Mleko – 1 szkl
Drożdże – 3 dag
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Sól- szczypta
Cukier puder
Tłuszcz do formy
Tarta bułka do formy
 
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10  dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i  cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
sty 21 2021 Babka makowa 2
Komentarze: 0

Babka makowa 2

Babka makowa 2a

mąka pszenna - 20 dag
mąka ziemniaczana- 20 dag
jajka - 4 szt
margaryna - 25 dag
cukier - 20 dag
mak - 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko - 1/3 szkl
polewa czekoladowa
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
płatki migdałowe
 
Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.